Als Sustainability Coordinator houdt Gerwin Beukhof zich bezig met het verminderen van de emissies van de hele waardeketen van Aviko, van teler tot tafel. Een ontzettend belangrijk en groot project! Hoe hij dat precies doet? Gerwin: “Het reduceren van ketenemissies is nog relatief nieuw in de industrie: veel onbekend terrein en dus veel pionieren. Het is fijn dat de directie de urgentie en waarde van duurzaamheidsinitiatieven inziet, dat schept een goed voorbeeld.” 
“We hebben ambitieuze reductiedoelstellingen voor onze klimaatimpact. Daarbij nemen we niet alleen verantwoordelijkheid voor onze directe uitstoot, maar ook de uitstoot die 'verborgen' zit in onze waardeketen. Wat ons daarin wel typeert, is onze hands-on en no-nonsense manier van werken. Daarmee kunnen we echt het verschil maken.” “Het afgelopen jaar was ik bezig met het inzichtelijk maken van de emissies binnen de waardeketen van Aviko. Toen we dit zuiver in beeld hadden, kon ik ‘hotspots’ identificeren. Dat zijn de gebieden met de meeste emissies, zoals het gebruik van kunstmest in de teelt, de ingekochte bakolie of de vriestransporten van ons eindproduct. Met deze hotspots als basis kon ik beginnen met een roadmap voor het komende jaar, met als doel concrete stappen en maatregelen te definiëren die de emissies zullen reduceren.” 

“Mijn lievelingsproduct? Het meest duurzame product dat we hebben."

“Het in kaart brengen was een grote puzzel, maar ik voorzie vooral uitdagingen tijdens het implementatieproces. Een voorbeeld hiervan is de elektrificatie van transport tussen vrieshuizen, wat aanzienlijke investeringen vereist zoals bijvoorbeeld de plaatsing van laadpalen. Tijdens deze projecten kunnen we te maken krijgen met beperkingen zoals netcongestie, waar het elektriciteitsnet niet voldoende capaciteit heeft om de laadinfrastructuur te ondersteunen. Een andere uitdaging is de betaalbaarheid van de maatregelen. We moeten dus echt op zoek naar een balans tussen het reduceren van emissies en de haalbaarheid.” 
“Mijn lievelingsproduct? Dan moet ik toch wel ‘Oerfriet’ zeggen. Ik vind het zelf heel lekker dat die de schil behouden heeft. Daarnaast is het een van de meest duurzame producten die we hebben. Een product met een grotere snijmaat en behoud van de schil: dat maakt dat je minder food waste hebt.”

Blijf op de hoogte van nieuwe en relevante vacatures

Laat je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe vacatures

Blijf op de hoogte van nieuwe en relevante vacatures

Laat je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe vacatures